Web girişimi çok yönlü olduğu için bu yazı sadece yeni web girişi yapacak arkadaşlar için yazılmış bir rehber yazı olup, ileri düzey girişimler için yazacağım yazılar ayrı bir konuda olacaktır.
———————————
Neredeyse hepimiz hayatımızı idame ettirebilmek, daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak, daha iyi sağlık şartları ve sosyal yükümlülükler adına maddi olarak arayış içerisindeyiz. Ve neredeyse hemen hemen herkes ana temada tek bir konuya odaklanmış durumda. Nasıl daha fazla kazanabilirim?
Evet tek başına para kazanmak bazı konularda yeterli olmamasına karşın, genel olarak tüm hayatımız boyunca çalışır ve kazandığımız kadarıyla yetinmeye çalışırız. Bende insanların klavyesi altına gizlenmiş olan maddi kaynağı keşfetmesini sağlamayı istiyorum.
Web Girişime Giriş
Web girişimi demek aslında sadece para kazanma odaklı olmadığı gibi, popülerlik, sosyal statü konumu gibi faktörleride etkilemektedir.
Web üzerinde ne yaptığınızın veya nasıl yaptığınızın bir önemi yok. Web üzerinde projelendirilmiş ve vakit harcanmış tüm işler aslında web girişimlerine bir örnek olarak gösterilebilir.
Fakat bizim en sık yaptığımız hatalardan birisi, genel olarak web dünyasına baktığınızda sadece buz dağının gözüken kısmı ile ilgilenmemiz. E durum böyle olunca bir projeye başlandığında ve başarısızlıkla sonuçlandığında genel olarak öz güven kaybı ve bir bıkkınlık söz konusu olmaktadır.
Web girişimlerinde kazanma ve yükselmenin ne denli önemli olduğunu düşünüyorsanız, başarısızlık ve etkili olamamanın da bu denli önemli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Çünkü günümüzde yapılan web girişimlerinin neredeyse %99 u ya başarısızlıkla sonuçlanıyor ya da istenilen performansı göstermiyor.
Gördüğünüz bildiğiniz ve başarılı bulduğunuz tüm web sitelerini toplarsanız, aslında başarısız olanlara kıyasla çok az sayıda olduğunu farkedeceksiniz.
Bu sebepten altın kuraldır, web girişimlerinizde her şeyden önce başarısız olma ihtimalinizi ilk başa koymalısınız. Bu sonraki yapacağınız işler için bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Günümüzde Web Girişimi
İşin aslı 2000-2006 yılları arasındaki web girişimleri ile, günümüzdeki web girişimleri arasında oldukça bir fark vardır. Günümüzde hem sektöre olan rağbet, hemde kullanılan teknolojilerin yoğunlaşması ve fazlalığı artık web girişimlerdeki başarı oranını oldukça düşürmektedir.
2000-2006 yılında yapılan projelerin başarı oranının yüksek olmasının en büyük sebebi, sektördeki rakiplerin çok olmamasından kaynaklıydı. Fakat günümüzde bu durum maalesef çok daha zor bir aşamada.
Peki nasıl bir web girişimi yapmalı?
Aslında artık bir fikir bulmak çok zor olmamakla beraber, yurtdışı ve yurtiçi kaynaklı bir çok sitede fikirler açık olarak sergilenmektedir. Günümüzde iyi bir proje için fikirden çok, iş gücü ve yeterli miktarda maddiyat çok önemli bir hal kazanıyor.
Evet sıfır bir bütçe ile yapılan bir girişim yerine, mümkün olan en yüksek meblağda bir yatırım ile web girişimi yapmak başarılı olma şansınızı çok daha fazla arttıracaktır.
Bugün aynı şekilde bir blog, oyun sitesi, yemek sitesi vb. tarzında bir girişim yaptığınızda da bu işten para kazanmanız mümkün olacaktır. Fakat binlerce rakibinizin arasından sıyrılmak da bir o kadar zor olacaktır.
Ben size kaynak olarak yurt dışında ki web girişimleri incelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü genel bir algının aksine insanların ilgisi dönem dönem toplumsal olarak değişmektedir.
Örneğin youtube’nin kurulduktan sonraki döneminde (2005-2008 yıllarında) genel olarak insanların video’ya olan ilgisi çok fazlaydı. E haliyle bir çok video sitesi kuruldu
Daha eskiye gidersek, 2000-2005 yılları arasında resim ve gif içerikli fıkra komedi ve karikatür siteleri çok revaçtaydı.
2008-2011 yılları arasında oyun siteleri, 2002 ve sonrasında forumlar vb. gibi
Günümüzde de görsel eğlence ağırlıklı multimedya ve sosyal içerikler popüler durumda. İşte karakter anketleri, hepimizin bildiği onedio içeriklerinden bahsediyorum.
Muhtemelen bir kaç yıl içerisinde de artık bu içerikler bayatlayacak ve yeni bir sektör doğacaktır.
İşte tam bu noktada sizin öncelikli olarak günümüzün akımına ayak uydurmanız gerekiyor veya yurtdışında insanların rağbet gösterdiği konulara odaklanmanız gerekiyor.
Bu zor bir konudur çünkü yurt dışında başarılı olmuş ama türkiyede bir türlü tutmayan projelerde söz konusudur. Bunları iyi analiz etmek gerek…
Web girişime nasıl başlamalı?
1- Ben öncelikle maddi olarak rahat durumda olmanızı öneririm. İster bir inşaatta duvar ustası olur, ya da bir firmada IT departmanında çalışın bu fark etmez. Ama mutlaka devamlı bir işiniz ya da sürekli bir maddi gelirinizin olması bu durumda çok faydalı olacaktır.
Bunun en büyük sebebi sizin hata veya saçma bir iş yapma riskinizi minimuma indirmektir. Çünkü bir insanın gerçekten parası yoksa ve buna ihtiyacı çoksa, hata ve yanlış yapma riski de o derece büyük olacaktır.
Evet bu söylediklerim tüm durumlarda bu web girişimcileri etkilemez. Yani bir işiniz yoksa da web girişimi yapabilirsiniz ama maddi kaygınızın olması sürekli olarak sizi kötü yönde etkileyecektir. Hızlı para kazanma isteği temelinde bir çok risk almak ve hata yapmaktan geçiyor. Bu konuyu iyi anlamak lazım…
2- Herkes kendi kurduğu sitesini dünyadaki en iyi site olarak görüyor. Aslında bu normal bir şey. Ama gerçekleri yansıtmamaktadır. 3ncü kişilerin vereceği feedback leri mutlaka dinleyin. Etrafınızda kim varsa devamlı olarak siteniz hakkında onlara sorular sorun. Düşüncelerini öğrenin. Günümüzde bir çok büyük firma tasarım konusunu tamamen kullanıcılara bırakmış durumdadır. Ve genel kanıya göre site tasarımlarını yapmaktadırlar.
Diğer insanların fikirleri sizi başarıya götürecek olan gerçek bir kuraldır. Çünkü sitenizi kullanacak olan kişiler onlardır. Garip ama bu durumda farkettiğiniz tek şey sitenizdeki eksiklikler ve yanlışlar olacaktır. Ve bu bu yanlışları görmenizin tek yoludur.
3- Eğer mümkünse tek başınıza bir projeye başlamayın. Mutlaka aynı sektör ile ilgilenen ve bilgisi bulunan güvenilir bir arkadaşınız ile projeye başlarsanız başarı şansınız ikiye katladığınız gibi, tüm web site maliyetleriniz de yarıya düşecektir. İşiniz ile ilgilenemediğiniz ve bir tatile ihtiyacınız olduğu durumlarda ortağınız sizi destekleyecek, kötü zamanlarda bile sırtınızı yaslayacağınız birisi olacaktır.
4- Mümkünse bildiğiniz bir iş kolunu seçin. Örneğin moda’dan hiç anlamıyorsanız gidip bir moda sitesi kurmayın. Eğer mimar değilseniz, dekorasyon sitesi kurmayın. Çünkü bilmeden yapacağınız iş ile bilerek yapacağınız bir iş arasında çok fazla fark olacak ve başarı şansınız o derecede değişecektir.
Bir uyarı; Para kazanma işinizi erteleyin…
Hemen hemen her web girişimcinin çok sık yaptığı bir hatadan bahsedeyim.
Evet bir blog kuruluyor. Güzel paylaşımlar ve içerikler girilmeye başlıyor. Artık günlük az da olsa bir kullanıcı kitlesine ulaşmış oluyorsunuz. Bu noktada en sık yapılan hatalardan birisi sitenizi reklamlar ile doldurmaktır.
Örneğin günlük 100 kişi gelen bir sitenizi reklam ile doldurursanız, kazancınız muhtemelen günlük 1 liraya ulaşmayacaktır bile. Kendi gözleriniz ile bunu gördüğünüz zaman şu soruyu sormaya başlayacaksınız;
– O kadar uğraşıyorum o kadar çalışıyorum ama günde 1 lira bile kazanamıyorum.
Bu aslında temelinde doğru bir düşüncedir. Fakat sabredilmediği için bir çok yükselme potansiyeli olan site bu sebepten kapatılmaktadır.
Web sitelerinde ilginç olan şey şudur;
İlk başta uzunca bir süre para kazanmamanız son derece normaldir. Genel algının aksine bu bir başarısızlık değildir. Bunu merdivenin basamakları olarak hayal etmenizi isterim. Bir noktadan sonra tuğladan olan basmaklar zamanla, bronz, gümüş ve altın olacaktır.
Önemli olan bu çizgileri yakalamaktır.
Bana göre bir işin tuğladan bronza geçiş çizgisi, sitenin düzenli takipçilerini yakaladığı dönemdir.
Bronzdan gümüşe geçen dönem ise, sitenin içeriğinin güncel, kullanıcılarında bu içerikle etkilişimde bulunduğu ve para kazanmaya başladığınız dönemdir.
Gümüşten altın dönemine geçiş ise kazandığınız paranın, dışarıdaki maaşınızdan yüksek olduğu dönemdir ve artık bu dönemden sonra bu iş “gerçekten bir iş” olarak algılayabileceğiniz bir yapıya ulaşmıştır.
İşin ironik tarafı bu dönemlerin en uzunu tuğla olarak bahsettiğim dönemdir. En sıkıcı, gelir yönünden en kötü olarak tanımlanabilen bir dönemden bahsediyorum.
İşte bir web girişimindeki en önemli faktör bu dönemleri atlatabilmeniz için sabretme kısmıdır ve bunları atlatmanın en önemli kısmı para kazanma hayallerinizi biraz ertelemektir. Yüksek ziyaret olan her sitenizde para kazanabilirsiniz. Tek odaklanmanız gereken ziyaretçi sayısını yükseltmek olmalıdır.
Bunların nasıl yapılacağı konusunu ayrı bir konuda anlatacağım. Çünkü nasıl bir web girişim yapılmalı konusu başlı başına oldukça uzun ve ayrıntılı bir iştir.